Op maandag 14 januari vond de regiobijeenkomst van MPN west plaats in de studio van Ilona Hartensveld, na welkom en introductie met de nodige koppen koffie en versnaperingen in de vorm van dè Bossche Bollen was het tijd om aan tafel te zitten om het landelijke thema “profileren” te bespreken.

Binnen het thema profileren werd openlijk gesproken over ervaringen en belangen van het “jezelf profileren” en via MPN profileren betekend/zou kunnen betekenen. Merendeel is het eens met het grote belang van social media en ook natuurlijk de vaste website, de digitale etalage.

Terecht wordt opgemerkt dat het profileren meer over professionaliteit moet gaan dan puur enkel de kwaliteit die de aangesloten MPN fotograaf levert. Kwaliteit moet hier vanzelfsprekend zijn. Ook over het tonen van (vanaf) prijzen wordt gesproken, merendeel ziet het nut van deze “klant/doelgroepfilter” in, ook zijn een aantal sceptisch hierover maar zien zeker het nut ervan in.

Er wordt binnen dit thema ook gesproken over specialisatie, wat later op de dag een los thema is. Een klant kunnen laten zien dat je een specialisatie hebt en derhalve onder andere “waar voor je geld” krijgt is voor velen een interessant aandachtspunt, anderen zien specialisatie niet per se in een bepaald onderdeel van de fotografie maar bijvoorbeeld als algehele specialisatie in stijl en kwaliteit.

Sommigen zien MPN als een “keurmerk”, terwijl anderen het meer zien als erkenning voor een bepaald type werk. Wel is iedereen het ermee eens dat we binnen MPN er zoveel mogelijk aan moeten doen om elkaar te helpen en kennis met elkaar te delen. Er wordt voorgesteld dat iedereen doelen voor zichzelf stelt om bijvoorbeeld dit jaar een X aantal collega’s te bezoeken en elkaars workflow te bekijken.

Dit leidt het gesprek naar hoe MPN zich op twee vlakken kan “profileren”. Naar de klant een garantie voor vakwerk geven terwijl je aan de andere kant je “open” opstelt naar andere fotografen, ofwel nieuwe potentiële leden! MPN moet kunnen laten zien dat de aangesloten fotografen topwerk afleveren maar ook graag de kennis deelt!

Verder worden diverse zaken opgemerkt waar in de toekomst aan kan worden gewerkt, wat reeds werkt en zaken die (nog) niet werken (zoals de website :p), waarop Geert en Fred duidelijk aangeven dat er hard aan wordt gewerkt en dat wij binnenkort het resultaat zullen zien (per 1 feb).

Ideeën worden op tafel gelegd zoals column’s vanuit MPN fotografen schrijven, MPN georganiseerde workshops voor andere fotografen en een MPN expositie.

Het eerste deel van de dag wordt afgesloten met een geheven glas champagne (en vruchtensap voor de bob’s onder het gezelschap) en wordt gevolgd door een uitstekend voorbereide lunch! (Bravo Ilona!)

Na de lunch geeft Ilona een tour door het complex waar zij werkt, waaronder de ruimte waar bruidsreportages worden besproken/afgeleverd, het productiekantoor en de studio waar tevens de groepsfoto’s worden gemaakt!

De tour achter de rug en terug aan tafel! Ilona en Corwin geven een presentatie waaronder hun visie over sociale fotografie wordt weergegeven. Het kunnen doorgeven van vastgelegd materiaal speelt daarbij de belangrijkste rol. Het tastbare printje gaat generaties lang mee terwijl een DVD na verloop van tijd waarschijnlijk kwijt is of in de vergetelheid raakt. Ze geven op prijs gestelde openheid over hun visie en werkwijzen, die bewezen in de praktijk, goed werken!

Na de presentatie wordt het gesprek gevolgd met een open discussie over specialiseren. Specialiseren betekend je focus leggen op één ding leggen binnen het vakgebied. Dit kan betekenen dat je het werk kan leveren wat je wilt leveren en derhalve over het specifieke onderwerp meer weet en naar waarschijnlijkheid betere producten kan leveren. Dit is vervolgens makkelijker te vermarkten.

Redenen tegen het specialiseren is dat je de diversiteit van werk en het type klanten kan verminderen. Dit zijn onderdelen die juist de afwisseling kunnen bieden. Binnen de groep bestaan er meerdere visies over dit onderwerp. Specialiseren heeft voor diverse fotografen gezorgd dat zij binnen een bepaald gebied zich zeer snel hebben kunnen ontwikkelen. Specialiseren heeft als neveneffect het “kopiëergedrag”. Fotografen zien een stijl van een reeds ontwikkelde fotograaf en kopiëren alles van fotografische stijl tot aan letterlijke teksten van de website.

Ook wordt genoemd dat specialiseren zeker wordt aangeraden, mits je als fotograaf een onderwerp kiest dat moeilijk haalbaar is. De meesten zullen blijven steken halverwege de berg, terwijl de daadwerkelijke specialist met meer kennis en ervaring de top kan bereiken.

De dag wordt afgesloten met een zeer optimistisch en goed gevoel. Iedereen is zichtbaar geïnspireerd en/of gemotiveerd om er een mooi jaar van te maken. Er wordt terecht dank betuigd aan Ilona en Corwin voor het beschikbaar stellen van hun faciliteiten.

Tevens dank aan Leon voor het voortreffelijk leiden (lees in toom houden) van collegae fotografen tijdens gesprekken en discussies en dank aan Emiel voor het maken van de foto’s! Eduardus verzorgde het verslag.