Het is zondag 10 maart 2013 in de vroege middag. Samen met Alice Kalis stap ik in de auto om als kersverse leden voor de eerste keer deel te nemen aan het voorjaarscongres van Master Photographers Network.

 

Het werkelijke congres vindt plaats op maandag 11 maart, maar Leon van der Flier heeft de leden uitgenodigd om op zondagavond zijn expositie “ Zij van Daarbeneden” te komen bewonderen. Nieuwsgierig naar deze expositie en om alvast de sfeer te proeven van een dergelijk congres heb ik besloten een dag eerder te komen. Op zich wel spannend, aangezien ik op één lid na niemand ken. Bij aankomst worden we vrijwel direct hartelijk welkom geheten door enkele leden en voor ik er erg in heb, zijn we twee uur verder en vertrekken we naar de expositie van Leon.

 

Een andere aanpak

Een bijzondere ervaring om in het donker, wadend door de poelen van het desolate Zeeland zijn prachtige foto’s te bekijken. Na een weldadig buffet, aansluitende borrel en korte nacht was daar de start van het congres in het Bio Base in Terneuzen. Inmiddels heb ik begrepen dat dit jaar voor een andere aanpak is gekozen. Niet achterover leunen en luisteren naar het verhaal van een gerenommeerd fotograaf, maar in groepen aan de slag gaan met een opdracht.
 
Ineke Otte (www.inekeotte.com) geeft een korte presentatie en deelt de opdracht uit. Maak een coverfoto met een model, waarbij sieraden van Ineke op een verleidelijke, spannende manier worden gepresenteerd en je verleiden tot aankoop.
Na een brainstormsessie splitsen we ons en gaan we met model en sieraden aan de slag. Geweldig om dit creatieve proces met mijn collega’s door te lopen. Het resultaat mag er wezen, want uiteindelijk wordt onze cover uitgekozen tot winnaar en ontvangen wij uit handen van Ineke Otte een broche naar haar hand.

 

Brons Award

Een onderdeel van het congres was ook een fotowedstrijd met het thema “ Energie” . Vrijwel alle aanwezigen hebben deel genomen aan de wedstrijd en de ingezonden foto’s worden zowel door een vakjury, als door een ledenjury beoordeeld. Alle deelnemers mogen dus zelf ook jureren.
De ingezonden beelden worden één voor één gepresenteerd en de leden van de vakjury voorzien de beelden van commentaar. Naarmate er meer beelden besproken worden stijgt bij mij de spanning. Als mijn ingezonden beeld eindelijk besproken word, luister ik met het zweet in mijn handpalmen naar het commentaar van de jury.
 
Tot mijn grote vreugde ontvang ik een Brons Award van de ledenjury!!
Met knikkende knieën neem ik de award in ontvangst en realiseer me op dat moment dat ik deze award ontvang omdat blijkbaar een meerderheid van de deelnemers de foto een hoge waardering hebben gegeven. Een betere opsteker kun je niet krijgen!

 

Al met al kijk ik terug op een waanzinnig weekend. Leuke mensen ontmoet, veel geleerd, prachtige beelden gezien en als klap op de vuurpijl een award in ontvangst mogen nemen.In een roze wolk ben ik terug gereden naar Rotterdam en terwijl ik dit stuk schrijf ben ik nog steeds in de zevende hemel.
 
Emiel Lops

www.emiellops.nl