Na een warm welkom door het bestuur voor iedereen in het mooie hotel in Helmond kon Laura Marijn van start met haar lezing (al kwam deze wat langzaam op gang doordat de slideshow niet werkte). Prachtig werk en een aparte loopbaan van een bijzonder jonge (23 jaar) dame die na haar diergeneeskundestudie de switch maakte naar fotografie.
In 3 jaar tijd kreeg ze al BN-ers als Eddy Zoë voor de lens doordat haar werk opviel. Ze vertelde dat ze volledig autodidact is en zichzelf dus alles helemaal heeft aangeleerd. Photoshop kan ze ademen, en is bijna een belangrijkere factor dan de fotografie zelf. Ze liet ons heel mooi open en eerlijk zien hoe ze te werk gaat met een shoot en vooral ook het beeldbewerken in Photoshop daarna. Een mooie masterclass die toch ook wel discussie opleverde voor ons als master-fotografen. Maar discussie is goed.

Na een fijne lunch konden we met onze buikjes rond eerst vragen stellen aan de directeur van Dupho. Met name kwamen er vragen omtrent het hele gebeuren met de NVJ. Verder benadrukte ze met klem om je aan te melden bij Pictoright; een organisatie die gelden uitkeert aan fotografen m.b.t. de thuiskopiewetten.

De rest van de middag konden we verder genieten van een fotograaf die zijn sporen inmiddels ruim verdiend heeft; Ralf Czogallik van Eppel fotografie.
Heel andere koek. Een hele bak ervaring en een hele duidelijke visie. Hij gaf ons tips om bijvoorbeeld te allen tijde voor je beeld te gaan tijdens een huwelijk en je niet te laten afschrikken doordat je dan bepaalde mensen (oma) in de weg zal staan. Hij kon het overtuigend en met humor brengen. Ook was er veel interactie met de zaal, wat het erg bruisend maakte.
Het filmpje met daarin de 17.000 beelden (van 1 trouwreportage) versneld afgespeeld was erg geestig. Maar het gaf ook aan dat hij ook de ‘geijkte’ plaatjes moet maken, en ook niet continu out of the box mega creatieve platen kan maken. Daarvoor pakt hij zijn momenten.
Het tweede deel van zijn masterclass zagen we hoe hij daadwerkelijk de dingen aanpakt, hoe hij met reflectie werkt en creatief ‘kijkt’. Uiteindelijk werd het halve hotel verbouwd en maakte hij bijzondere platen met het model-bruidspaar. Daarbij was ook weer veel interactie en assistentie van collega’s.
Ralf liet vervolgens zien hoe hij zijn beelden afwerkte in Lightroom. Weer veel nieuwe tricks geleerd uiteindelijk.

Aansluitend konden we een borreltje gaan drinken in de bar. Het was erg leuk om een aantal ‘oude’ collega’s weer te spreken, er waren gasten uit Zwitserland, kortom de sfeer was geweldig!

Tijdens de feestavond werd er een nieuw exemplaar van Imaginem uitgedeeld door de voorzitter en werden de Master titels uitgereikt aan Monique Slagter (brons), Lianne Dekker (zilver) en Frank van Boxtel (brons). Lianne had tevens het beste Portfolio van 2017 en ontving uit handen van Colijn van Noord de wisselbokaal.
Er was een heerlijk buffet waar we ons aan tegoed konden doen en de DJ zorgde voor een top sfeertje met zijn saxofonist!

De volgende ochtend mochten we een beetje uitslapen en startte het programma om 10 uur.
Daan Oude Elferink, oftewel Daanoe boeide de zaal een aantal uren met een geweldige presentatie over Urban-fotografie. Als autodidact verkoopt hij inmiddels via Kunstbeurzen en Galeries over de hele wereld zijn foto’s die hij gemaakt heeft in verlaten en vervallen huizen, kastelen en fabrieken. Hij vertelde over alle aspecten die hij tegenkomt bij het insluipen in verlaten panden door heel Europa, de risico’s die dit zich meebrengt maar vooral de kick die het hem geeft.
Na wederom een heerlijke lunch, begon het middagprogramma met Jan Stel die we op het zomercongres ook al ontmoet hadden. Hij liet de vele stappen in Photoshop zien die een reclamefoto aan bewerking heeft. Voor de meesten van ons wellicht iets ver van de dagelijkse praktijk maar bepaalde bewerkingen/handigheden in Photoshop zijn ook voor de portret- en huwelijksfotograaf bruikbaar.
Om 16 uur was het tijd voor de fotobespreking door de voorzitter van de jury Hermann Liemann. Interessant en leerzaam waren de op- en aanmerkingen of de foto’s die bijna allemaal besproken werden. De zeven prijswinnende foto’s kwamen aan het einde aan bod. Een runner-up prijs, brons, zilver en goud door de ledenjury en brons, zilver en goud door de vakjury. Felicitaties naar alle winnaars!
Om klokslag 17 uur werd het congres door Fred afgesloten met een groot applaus voor alle sponsoren en het voltallige personeel van hotel West-Ende en werd een ieder wel thuis gewenst!