Najaarscongres november 2016 / 5-6-7 november Diemen

Zaterdag:
Eindelijk was het zover, het was weer tijd voor het najaarscongres van MPN.
Maar eerst op zaterdagochtend met zwetende handjes in de auto richting Amsterdam voor de Masterkwalificaties….

Judgement day voor mij en 12 andere collega fotografen. Onderweg even stoppen bij de benzinepomp om snel op Facebook te kijken wat de stand van zaken tot nu toe is…
Pfff 1 geslaagd, 2 gezakt.. Nog meer zenuwen!

Aangekomen in de lobby van Tulip Inn Riverside in Amsterdam was de spanning om te snijden. Cameraman Ton Gerritsen was natuurlijk van de partij en liet niets aflezen bij het verlaten van de jurykamer. Aaahhh gelukkig; een blije Jeannette Wouthuis komt de jurykamer uit lopen, ze heeft het gehaald, ook Danny van Emmerik slaagt hierna met glans. Dan zie ik mijn panel richting de jurykamer verdwijnen en kost het me nogal wat moeite om mijn zenuwen te bedwingen… Na een tijdje zwaait de deur open en mag ik binnenkomen.. Ad Vereijken voert de druk nog een beetje op. Geloof me, dan weet je jezelf helemaal geen houding meer te geven. Gelukkig verlost hij me snel uit mijn lijden met de mededeling dat ik het heb gehaald. Wat er dan door je heen gaat is moeilijk te beschrijven. De vakjury bestaande uit Pim van der Made (NL), Bella West (UK) en Olaf Schwickerath (DE) geven me nog wat commentaar en tips die op dat moment eigenlijk totaal langs me heen gaan maar gelukkig maakt Ad altijd notities van het commentaar. Ik ben zo blij! Bij het verlaten van de jurykamer staan de anderen vol spanning te wachten en kom ik met een lachend gezicht en tranen van blijdschap in een warme groepsfelicitatie terecht! Ik besef me wederom hoe fijn het is om deze leuke club mensen om me heen te hebben.

Pfff even bijkomen en tegelijkertijd zenuwen voor de rest die nog moeten. Helaas heeft niet iedereen het gehaald maar wat waren het stuk voor stuk mooie panels die gepresenteerd zijn aan de jury. Nadien natuurlijk nog met zijn allen een lekker drankje genuttigd aan de bar om vervolgens op huis aan te gaan.

Zondag:
In alle vroegte op naar Diemen. Ook dit jaar was er door het bestuur wederom een mooie locatie geregeld: Puur Paviljoen. Bij aankomst is het lekker hectisch, de meesten hebben elkaar al een tijdje niet gezien en iedereen is druk in de weer om elkaar te begroeten, koffie te scoren en zijn of haar themafoto in te leveren.

Fred roept iedereen bijeen want we hebben een strak programma en moeten beginnen.

Richard Mayfield mag de spits afbijten. Hij geeft ons een kijkje in de bedrijfsvoering en het marketingconcept van Venture studios. Gevestigd in de UK, USA en Hong Kong. Naast de werkwijze met klanten krijgen we ook een goed inzicht in de personeelsformule. Scholing van personeel, het regelmatig beoordelen van ruwe beelden per fotograaf en een Awards night, waarbij de beelden gekozen worden die in de marketing uitingen voor het komende jaar gebruikt gaan worden, zijn een aantal speerpunten. Na het gedeelte over Venture Studios gaat Mayfield dieper in op zijn commerciële werkzaamheden. We zien een indrukwekkende presentatie van zijn werk voorbij komen en een behind the scenes van een gothic wedding theme shoot. Ook zijn visie op lichtgebruik, wanneer, wat en hoe komt kort aan bod als voorbereiding op de masterclass later die ochtend. Hij toont ons diverse belichtingen en het gebruik van filters. Later die middag laat hij ons ook zijn eindbewerkingen zien incl. workflow. Het eindresultaat mag er zijn, een echte creatieve plaat!

Ook MPN lid Rogier Bos geeft deze dag een interessant seminar. ’Wat succesvolle fotografen weten (en de rest nog moet leren)’. Hoe succesvol is je onderneming werkelijk? Hij zet de zaal aan het denken en iedereen is vol aandacht. Wat is voor mij nou eigenlijk succes, hoe ga ik dat in 2017 bereiken, hoe kan ik beter onderhandelen, heb ik alle belangrijke zaken op orde? Zomaar wat vraagjes uit zijn presentatie. Onder het genot van een mooi stukje muziek kreeg iedereen per sheet een aantal minuten om eens goed over bepaalde vraagstukken na te denken.

Het avondprogramma bevond zich dit jaar deels buiten. Een overheerlijke winterbarbecue gevolgd door een gezellige feestavond en natuurlijk de uitreikingen van de master kwalificaties en best portfolio. Dit jaar gewonnen door Colijn van Noort. De avond vloog voorbij en voor we het wisten stond de bus al weer klaar om ons richting het hotel te brengen.

Maandag:
We beginnen de dag met een goed verzorgd ontbijt, de een iets vroeger en fitter als de ander. MPN lid Guido Pelgrim begint de ochtend met een inspirerend verhaal over zijn studio, verleden, toekomst en werkwijze. De zaal hangt letterlijk aan zijn lippen!

Dupho is hierna aan de beurt; Help! Mijn klant wil rechtenvrij is het thema. Er is ruimte voor diverse vragen en Dupho Lid Marc Engelen geeft aansluitend een presentatie waarin hij een aantal praktijk cases bespreekt. Het blijft een lastig onderwerp en in de zaal vormen zich dan ook de nodige discussies.

Tijd voor een break.. De lekkere luchten van soep en broodjes komen ons al tegemoet. De leden die hebben meegedaan aan de themawedstrijd moeten verdeeld over 2 groepen gaan jureren. Het thema van dit jaar; Verbreken. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe dit door iedereen anders wordt opgepakt.

Na de lunch en jurering is het tijd voor de masterclass van Guido. Zijn modelletje is er klaar voor. Guido heeft vooraf een leuk concept uitgedacht en de nodige accessoires meegenomen. Er is een goede interactie met de zaal en iedereen zit benieuwd toe te kijken en te genieten van de omgang van Guido met zijn model. Heerlijk om te zien hoe luchtig het er aan toe gaat en hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn model zo op zijn gemak te stellen voor zo’n volle zaal mensen.

Aan het eind van de dag vond de beeldbespreking van de themawedstrijd “Verbreken” plaats. Juryvoorzitter Janus Szpakowski kiest een aantal beelden uit om te voorzien van commentaar.

De winnaars: Vakjury: Goud: Guido Pelgrim, Zilver: Arjan van Bruggen, Brons: Ad Vereijken, Runner-up: Danny van Emmerik.

Ledenjury: Goud: Marjolein Lamme, Zilver: Reina de Vries, Brons: Rob Pluim.

Zo komen we aan het eind van een wederom geweldig inspirerend weekend en kunnen we moe maar voldaan huiswaarts keren. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende bijeenkomst!

Bonny Brabers

 

 

 

 

­­­­­